Diş Teli Tedavisi Konya
Dişler ağızda yer alan en önemli yapılardandır. Alt ve üst çene üzerinde bulunan dişler sayesinde çiğneme ve ısırma gibi sindirim için önemli eylemler gerçekleştirilir. Buna ek olarak dişler, konuşma gibi fonksiyonlarda da görevlidirler. Sağlıklı bir diş düzenine sahip olmak; güzel ve çekici bir gülümseme için vazgeçilmez bir şarttır. Ancak dişlerin düzeni ve yerleşimleri birtakım problemlere bağlı olarak bozulabilmektedir. Bu problemler sebebi ile dişler yamuk ve çapraşık bir görünüme sahip olabilirler.
Çapraşık, yamuk ve çene üzerindeki dizilimleri sorunlu olan dişler çeşitli ortodonti uygulamaları ile tedavi edilebilirler. Bu uygulamalar arasında en sık kullanılanı diş teli tedavisidir. Konya diş teli tedavisi ve diğer ortodontik tedaviler hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu gibi alanında uzman bir ortodontistten randevu alabilirsiniz.
Diş Teli Tedavisi Nedir?
Dişlerdeki çapraşıklıkların, yamuklukların ve diş dizilimindeki düzensizliklerin giderilmesi için dişlere braket ve tel yerleştirilmesi ile yapılan ortodonti uygulamasına diş teli tedavisi denir. Diş teli tedavisinde dişlere yerleştirilen braketler ve teller; dişlere sürekli ancak ayarlanmış bir kuvvet uygularlar. Bu kuvvet dişlerin zaman içerisinde ideal konumlarına dönmesine sebep olur. Böylece hastaların dişleri düzenli, birbirleri ile uyumlu ve estetik bir görünüme kavuşurlar. Diş teli tedavisi sayesinde hastalar utanmadan dişlerini sergileyebilir, göz alıcı bir gülümseme ile sosyal hayatlarına renk katabilirler.
Diş Teli Tedavisi Hangi Durumlarda Yapılır? Diş Teli Neden Takılır?
Diş telleri, dişlerin ideal konumlarına yönlendirilmesi, hastaların düzenli dişlere sahip olabilmesi için takılır. Bu sayede hastalar çapraşık, çarpık ve yamuk dişler sebebi ile karşılaştıkları olumsuzluklardan kurtulurlar. Estetik açıdan güzel dişlere ve çekici bir gülümsemeye sahip olurlar. Ortodonti uygulamaları dahilinde gerçekleşen diş teli tedavisi bu amaçla yapılır. Yine çene iskeleti ameliyatı öncesi dişlerin ideal konumlarına dönmelerini sağlamak için de diş telleri kullanılır.
Diş Teli Ne İşe Yarar?
Diş telleri, dişlere sürekli ve hekim tarafından özel ayarlanmış bir kuvvet uygularlar. Bu sürekli kuvvet zaman içerisinde dişleri olmaları gereken konumlarına doğru yönlendirir. Böylece üst üste binen, çapraşık görünüme sahip olan dişler çene üzerinde düzgünce dizilirler.
Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş teli tedavisi ortodonti uzmanı tarafından hastaya özel olarak planlanır. Diş ve çene muayenesi ile hastanın problemleri saptanır. Daha sonrasında ise hastanın talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda kişiye özel bir tedavi planı oluşturulur.
Bu tedavi planı dahilinde hastanın dişlerine braket adı verilen aparatlar yerleştirilir. Daha sonra ise diş telleri bu braket yardımı ile dişlere sürekli bir kuvvet uygulayacak şekilde gerdirilir. Diş teli tedavisinde kullanılan braketler ve teller hastanın talebine göre seramik, porselen veya metal yapıda olabilmektedir. Seramik veya porselen yapıda olan apareyler hastanın dişi ile uyumlu bir renge sahiptir. Böylece dişlerle birlikte estetik bir görünüm oluştururlar. Bu sebepten hastalar tarafından sıkça tercih edilirler.
Diş Teli Nasıl Takılır?
Diş teli uzman diş hekimi tarafından özenle hastanın dişine yerleştirilir. Öncelikle braket adı verilen yapılar dişlere yapıştırılır. Daha sonra ise diş teli bu braketler aracılığı ile hastanın dişlerine gerilir. Braketlerin yapıştırılması amacıyla kullanılan maddeler tamamı ile ağız yapısı ile uyumludur, içerikleri hastalar için zararlı değildir.
Diş telleri ortodonti uzmanı tarafından takılırlar ve tedavi süreci boyunca ağızda kalırlar. Hasta tarafından çıkarılıp tekrar takılmaları mümkün değildir. Böyle bir seçenek düşünen hastalar invisalign tedavisi seçeneğini değerlendirebilir. Konu ile ilgili detaylı bilgi için sitemizde bulunan Şeffaf Plak Tedavisi isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Diş Teli Ne Kadar Süre Takılır?
Diş teli tedavisi süresi hastanın dişlerinde bulunan probleme ve diş telinin zaman içerisinde diş düzeni üzerindeki etkisine göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz diş muayenenizi gerçekleştirdikten sonra bu süre hakkında sizi daha iyi bilgilendirecektir.
Diş Teli Ne Zaman Çıkar?
Diş teli tedavisi, dişler ideal konumlarına döndükten sonra sonlanır ve diş telleri çıkarılır. Bu süre hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir. Bazı hastalarda daha erken veya daha geç sonuç alınabilir. Diş teli tedavisinden sonra genelde bir süre boyunca retansiyon apareyleri kullanılır. Bu apareyler dişlerin eski konumlarına dönmelerini engeller. Retansiyon apareylerinin kullanımı diş tellerinin kullanım süresine göre epey azdır.
Diş Teli Takanlar Nelere Dikkat Etmeli?
Diş tellerinin kullanımı sırasında ağız temizliğine fazladan önem verilmelidir. Bunun sebebi braketlerin ve tellerin arasına kolayca sıkışabilecek olan yemek artıklarıdır. Diş bakımı gerektiği gibi ve düzenli yapılmadığı takdirde dişlerde çürüme meydana gelebilir.
Diş teli tedavisi boyunca sert kabuklu besinlerden uzak durmak gerekir. Mümkün mertebe sert çekirdekleri gıdaları, çekirdeklerini çıkardıktan sonra tüketmek önerilir. Yine asitli veya yapışkan gıdalar; diş tellerine verebilecekleri zarar sebebi ile önerilmezler. Hekiminiz dikkat edilmesi gerekenler hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.
Diş Teli Tedavisi Fiyatları Konya
Diş teli tedavisinde tedavi sürecini ve tedavi fiyatını etkileyen birçok faktör vardır. Bu faktörlerden ilki diş teli ve braketin yapıldığı maddedir. Bu maddenin porselen, seramik veya metal olmasına göre Konya diş teli fiyatı değişiklik gösterebilir. Saydığımıza ek olarak diş teli tedavisinin tamamen kişiye özel olarak planlandığını unutmamak gerekir. Tedavi kapsamının kişiden kişiye değişiklik göstermesi sebebi ile diş teli ücreti de farklılaşabilir.
Konya diş teli tedavisi fiyatları ve diğer konular hakkında bilgi almak için bizi arayabilir, Konya Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu’dan randevu alabilirsiniz.