Konya Çene Eklemi Tedavisi
Çene; kemiklerin, yumuşak dokuların, sinirlerin ve benzeri dokuların birlikte çalışması ile vücudumuz için önemli bazı görevleri yerine getirir. Bu görevler arasında konuşma, çiğneme, ısırma, yutkunma ve daha birçok önemli eylem vardır. Çene tüm bu görevleri çene ekleminin sunduğu hareket kabiliyeti ile yapar. Bu yüzden çene ekleminde meydana gelebilecek sorunlar, hastaların günlük yaşamını epey olumsuz bir biçimde etkileyebilmektedir.
Çene ekleminde meydana gelen rahatsızlıklar yalnızca çeneyi değil; dişleri, yanakları, diş düzenini ve daha birçok çevre organı da olumsuz etkiler. Tüm bu olumsuzluklar çene eklemi tedavisi ile ortadan kaldırılabilmektedir.
Konya çene eklemi tedavisi ve diğer konular hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu gibi alanında uzman bir diş hekiminden randevu alabilirsiniz.
Çene Eklemi Tedavisi Nedir?
Çene eklemi tedavisi; çene ekleminde meydana gelen, çenenin işlevselliğini etkileyip çevre dokulara ve vücudun tamamına zarar veren hastalıkların tedavi edilmesidir. Çene eklemi, alt çene kemiği ile şakak kemiği arasında yer alır. Çiğneme ve ısırma gibi eylemlerden konuşmaya kadar birçok önemli görevde aktif olarak rol oynar. Çene ekleminde meydana gelen rahatsızlıklar çenenin işlevlerini aksatabilir veya engelleyebilir. Bu rahatsızlıklar çene eklemi tedavisi kapsamında gerçekleşen uygulamalar ile giderilebilmektedir.
Çene Eklemi Hastalıkları Nelerdir?
Çene eklemi hastalıkları arasında en sık rastlanılanları şunlardır:
- Çene eklemi iltihaplanması.
- Çene eklemi kilitlenmesi.
- Çene ekleminin normalden küçük veya büyük olması.
- Çene ekleminde kalıtımsal veya gelişimsel problemler olması.
- Çene ekleminde hareket kısıtlılığı.
- Çene eklemi ve çevresinde tümör oluşumu
- Çene eklemi diskinde kayma meydana gelmesi.
Çene eklemi hastalıkları, genelde çene ekleminin iç veya dış kısmında meydana gelen sorunlar sonucu; çenenin ve çevre dokuların işlev kaybı yaşaması ile görülürler.
Çene Eklem Rahatsızlığı Nedenleri Nelerdir?
Çene ekleminde görülen rahatsızlıklar birçok sebepten meydana gelmiş olabilir. Bu nedenler arasında en sık karşılaşılanları şunlardır:
- Yemek yerken besinleri tek taraflı çiğnemek.
- İstemsizce çeneyi ve dişleri sıkmak.
- Diş gıcırdatmak.
- Kalıtımsal sebepler.
- Gelişimsel sebepler.
- Fiziksel travmalar.
- Parmak emme gibi birtakım zararlı ağız alışkanlıkları.
Çene eklem rahatsızlığı nedenleri ancak detaylı bir ağız ve çene muayenesi ile anlaşılabilir. Bu yüzden çene eklemi hastalıklarından şüphelenen hastalar bir an önce alanında uzman bir diş hekimi ile görüşmelidirler.
Çene Eklemi Tedavisi Neden Yapılır?
Çene eklemi tedavisi, eklem ve çevresinde yer alan dokulara işlev kazandırmak için yapılır. Çene ve çene eklemi birçok farklı dokunun uyum içerisinde çalışması ile meydana gelir. Çene eklemi hastalıkları, bu dokulardan herhangi birinin zarar görmesi veya gelişim süreçlerinde birtakım sorunlarla karşılaşmaları ile oluşur. Bu da hastaların çenelerini gerektiği gibi kullanamamalarına yol açar. Kişiler çene eklemi hastalıklarına bağlı olarak çiğnemede güçlük, yanaklara kadar uzanan ağrı hissi, çene hareketlerinde zorluk ve hatta kulak ağrısı gibi belirtiler deneyimleyebilirler. Bu belirtiler kişilerin günlük yaşantısını zorlaştırabilir, kişilerin hayat kalitesinde kayda değer düşüklüklere sebep olabilirler. Çene eklemi tedavisi tüm bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi ve kişinin çenesini gerektiği gibi kullanabilmesi amacıyla uygulanır.
Çene Eklemi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene eklemi tedavisi kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Bunun sebebi çene eklemi rahatsızlıklarının çeşitliliğidir. Bu rahatsızlıkların her biri, doktor tarafından hastaya özel olarak planlanan tedavi uygulamaları ile giderilir. Bu tedavilerin amacı çenenin işlevselliğini arttırmak ve hastanın çenesini ağrısız bir şekilde kullanmasını sağlayabilmektir.
İstemsiz diş sıkma veya diş gıcırdatma gibi şikayetleri olan hastalarda, diş sıkma botoksu (massater botoks) veya gece plağı gibi uygulamalar yapılabilir. Bunlara ek olarak fizik tedavi ve ilaç uygulamaları da tedavi sürecine eşlik edebilir. Eğer çenede meydana gelen rahatsızlıklar bir enfeksiyon hastalığı sebebi ile oluşmuşsa antibiyotik tedavisine başlanılabilir. Çene şekil ve yapı bozukluklarına sahipse ortodontik tedaviler tercih edilebilir. Hasta yetişkinse ortodonti tedaviye ortognatik cerrahi uygulamalar da eşlik edebilir. Çenede veya çene eklemi çevresinde tümör görüldüğü durumlarda da yine çeşitli cerrahi operasyonlara başvurulur.
Bahsettiğimiz tedaviler hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Ortognatik Cerrahi, Diş Sıkma Botoksu, Ortodonti Tedavisi Konya isimli yazıları inceleyebilirsiniz.
Çene Eklemi Tedavisi Fiyatları Konya
Çene eklemi vücudumuzdaki en önemli eklemlerden biridir. Bu eklemde meydana gelen sorunlar çiğneme, ısırma ve konuşma gibi çok önemli fonksiyonlarımızda aksaklıklar yaratabilir. Bu da hayat kalitemizi büyük ölçüde düşürebilir. Bu yüzden çene eklemi ile ilgili sorunlar yaşayan hastalar vakit kaybetmeksizin bir diş hekimi ile görüşmelidirler. Böylece çene ve çene ekleminde bulunan rahatsızlıklar teşhis edilebilir, kişiye özel tedavi yöntemleri ile ortadan kaldırılabilirler. Tedavi süreci tamamen kişinin ihtiyaçlarına ve şikâyetlerine yöneliktir. Bu yüzden çene eklemi tedavisi fiyatları kişiden kişiye değişiklik gösterebilir.
Konya çene eklemi tedavisi fiyatları ve diğer konular hakkında detaylı bilgi almak için bizi arayabilir, Konya Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu’dan randevu alabilirsiniz.