Ortodontik Tedavide Kullanılan Apareyler Nelerdir?
Konya ortodonti tedavisi, diş düzeninde meydana gelen bozuklukların ve diş çarpıklıklarının düzeltilmesi için kullanılan tedaviler bütünüdür. Bu tedaviler çeşitli aparatlar ile gerçekleştirilir. Dişlere, diş etlerine ve alt çeneye yerleştirilen aparatlar ile dişler ideal pozisyonlarına yönlendirilir. Bununla birlikte çene yapısı da dişlerin düzenli bir yapıya sahip olabilmesi için düzeltilir. Bu yazımızda ortodonti tedavisinde kullanılan apareylere ve aparatlara göz atacağız.
Ortodontik Aparatlar
Diş hekimliğinde kullanılan ortodontik aparatlar arasında en sık kullanılanları şunlardır:
- Bantlar: Bantlar, azı dişlerinin çevresine yerleştirilen metal halkalardır.
- Şeffaf Plaklar: Şeffaf plaklar dişlerde meydana gelen düzen bozukluklarının, çarpıklıkların ve yamuklukların düzeltilmesi için kullanılan diş plaklarıdır. Bu plaklar dişlerde bulunan probleme ve ağız yapısına göre kişiye özel olarak üretilir. Diş tellerine kıyasla çok daha konforlu bir kullanıma ve çok daha estetik bir görünüme sahiptirler.
- Braketler: Braketler; dişlere yerleştirilen ve tellerle dişlerin birlikte hareket edebilmesine olanak sağlayan yapılardır. Braketler metal veya seramik gibi maddelerden üretilebilmektedir.
- Elastik Zincir: Braketler arasından geçen zincirler, dişlere uyguladıkları sürekli kuvvetle zaman içerisinde diş düzenini sağlarlar. Esnek bir yapıya sahiptirler.
- Genişletme Apareyi: Üst çenenin genişleyebilmesi ve diş düzeninin sağlanabilmesi için kullanılan apareylerdir. Çenenin yeterince geniş olmadığı durumlarda dişler çıkmakta zorlanabilir, üst üste binebilir ve bunlara bağlı diş hastalıklarına yol açabilirler.
- Yüz Maskesi: Alt çenenin ileride olduğu durumlarda çenelerin pozisyonunu dengelemek; ağız, diş ve çene kaynaklı problemleri önlemek için kullanılırlar. Genelde iskelet gelişimini tamamlamamış bireylerde tercih edilir.
- Reverse Headgear: Üst çenenin geride olduğu durumlarda kullanılır.
- Lastikler: Lastikler, alt çene ve üst çene arasındaki hassas dengeyi kurmak, çeneler arasındaki ilişkiyi düzenlemek için kullanılır.
- Sabit Retansiyon: İnce ve sabit teller yardımı ile ortodonti tedavisinden sonra dişlerin eski konumlarına dönmesini engellemek için kullanılırlar. Kullanım süreleri hekim önerisine ve hasta talebine göre değişiklik gösterebilmektedir.
- Hareketli Retansiyon: Sabit retansiyonla aynı amaçlar doğrultusunda kullanılan bu aparat, sabit retansiyondan farklı olarak çıkarılıp takılabilmektedir. Hem süt dişlerinin hem de sürekli dişlerin bulunduğu çocuklarda çene yapısını düzeltmek için de kullanılmaktadır.
- Lingual Ark: Yer tutucu görevi olan lingual arklar, birden fazla diş kaybında, kaybedilen dişlerin yerlerini korumaları için kullanılırlar.
Konya ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi için bizi arayabilir, Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu gibi alanında uzman bir diş hekiminden randevu alabilirsiniz.