Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Diş düzeninde ve çene yapısında meydana gelen bozukluklar, ortodonti tedavileri ile ortadan kaldırılabilmektedir. Bu tedaviler, kişinin yaşına, çene yapısına ve diş düzenine göre farklı şekillerde uygulanabilirler. Hastanın talepleri de ortodonti tedavisini şekillendiren faktörlerdendir.
Teknolojinin ve tıp biliminin gelişmesi ile birlikte birçok ortodonti tedavisi daha modern ve konforlu hâle gelmiştir. Ortodonti tedavisinde birtakım özel aparatlar, apareyler ve braketler kullanılmaktadır. Bunlara ek olarak cerrahi operasyonlar da doktor önerisine göre tercih edilebilmektedir.
Ortodonti tedavilerinin hepsi, herkes için uygun değildir. Bazı ortodonti uygulamaları yalnızca çocuklar için uygunken bazıları ise yalnızca yetişkinler için uygundur. Bu yüzden ortodonti tedavisinin nasıl yapıldığını iki ayrı başlık altında inceleriz.
Çocuklarda Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çocukların dişleri ve çeneleri, ergenliğin sonuna kadar gelişim göstermeye devam eder. Bu süreçte kalıtımsal veya sonradan kazanılan sebeplerle diş düzeninde bozukluklar meydana gelebilir. Diş düzeninde bozukluk, dişlerde çarpıklık, alt çenenin geride veya önde olması gibi problemler ortodonti tedavisi ile düzeltilebilmektedir. Çocuklarda ortodonti tedavisi, genelde ortodontik apareylerin, braketlerin, plakların ve benzer aparatların kullanımı ile gerçekleşir. Bu aparatlar sayesinde adeta çenenin ve dişlerin konumuna yön verilir. Böylece çocuklar erken yaşta sağlıklı bir ağız ve diş yapısına kavuşabilirler. Okul ortamında uğramaları muhtemel akran zorbalığından kurtulabilir, sonraki yaşamlarına yüzlerindeki özgüvenli gülümseme ile karşılayabilirler.
Çocuklarda ortodonti tedavisi genelde şu uygulamalarla yapılmaktadır:
- Çene genişletme aparatları.
- Diş teli tedavisi.
- İnvisalign tedavisi (şeffaf plak tedavisi).
- Ağız içi sabit veya hareketli apareyler.
- Ağız dışı apareyler.
- Gömülü kalan dişin sürdürülmesi, çıkmasının sağlanması.
Bu tedavilerden biri veya birden fazlası birlikte kullanılarak çocukların sağlıklı bir ağız, diş ve çene yapısına kavuşması sağlanır.
Yetişkinlerde Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ortodonti tedavileri, yalnızca çocuklarda ve gençlerde değil yetişkinlerde de çok güzel sonuçlar vermektedir. Yetişkinlerde kullanılan ortodonti uygulamaları elbette çocuklarda kullanılanlardan farklılık gösterir. Bu uygulamalar dahilinde diş ve diş etlerinde, tel uygulamalarını engelleyecek bir sağlık sorunu olmayan yetişkinlere diş teli bile takılabilmektedir. Bu tedaviler dahilinde kişiler istedikleri yaşta estetik açıdan göz alıcı, düzenli dişlere sahip olabilir. Tedaviden sonraki yaşamlarına özgüvenli, neşeli ve saklanmayan bir gülümseme ile devam edebilirler.
Yetişkinlerde diş ve çeneler tamamen gelişmiş oldukları için, çocuklar için olan ortodonti uygulamalarına ek olarak farklı yöntemler tercih edilmektedir. Cerrahi yöntemlerle ağız, diş ve çene yapısı düzeltildikten sonra çocuklarda uygulanan apareylerle ortodonti tedavisi pekiştirilebilir.
Yetişkin ortodonti tedavisi genelde şu uygulamalar ile yapılmaktadır:
- Lingual ortodonti tedavisi.
- Ortognatik cerrahi.
- İnvisalign tedavisi.
- Kapalı braketler.
- Estetik braketler.
Konya ortodonti tedavisi hakkında detaylı bilgi için sitemizde bulunan yazıları inceleyebilir, bizi arayarak Konya Ortodonti Uzmanı Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu’dan randevu alabilirsiniz.