Blog geri dön
İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılır

İlk Diş Muayenesi Ne Zaman Yapılır?

Dişler önemli oldukları kadar hassas da yapılardır. Doğumdan itibaren gelişen süt dişleri 6 ila 12 aylık süreçte çıkmaya başlarlar. Bu yüzden doğumla birlikte başlayan ağız bakımı süt dişleri ile birlikte yoğunluk kazanmalıdır. Ebeveynler ağız ve diş bakımı hakkında uzman kişilerden tavsiye, hatta gerekirse eğitim almalıdırlar. 6 yaşından itibaren düzenli olarak çocuklarını ortodonti muayenesine götürmelidirler. Süt dişleri en az sürekli dişler kadar önemlidir. Çünkü süt dişleri sürekli dişler için yer tutucu görevi görürler. Bulundukları yeri, sonrasında çıkacak olan sürekli diş için hazırlarlar ve korurlar. Böylece çevre dişler o bölgeye doğru eğilmez veya yönelmezler. Erkenden tespit edilen diş çürükleri, şekil ve düzen bozuklukları, çene anormallikleri; çok daha meşakkatli tedavilere gerek kalmadan önlenebilir. Böylece hem çocuklar daha zorlu tedavilerden kurtulmuş olur hem de ebeveynler çocuklarının ağız sağlığı için daha az maddi harcamada bulunmuş olurlar. 

Diş Hekimine Ne Zaman Gidilmeli?

Sadece bir ağız ve diş sağlığı probleminde diş hekimine gitmek yanlış bir karardır. Gözle görülür veya hissedilir bir problem olmaksızın da yılda en az 2 defa rutin diş hekimi kontrolüne gidilmesi önerilir. Bunun en önemli sebebi, rutin kontroller sırasında bazı ciddi problemlerin erkenden tespit edilebiliyor olmasıdır. Erken teşhis tıbbın her alanında olduğu gibi diş hekimliğinde de tedaviyi kolaylaştırır, kişinin yükleneceği maddi ve manevi külfeti azaltır. Bilinmelidir ki modern tıbbın en önemli işlevi hastalıkları tedavi etmek değil önlemektir. Bu da ancak düzenli hekim kontrolü ile sağlanabilir. Tam olarak bu sebeplerden düzenli diş hekimi muayenelerini aksatmamak gerekir. Bunlara ek olarak dişlerde görünür bir problem ve ağrı durumunda diş hekimine başvurulmalıdır. Özellikle fiziksel darbelere bağlı meydana gelen diş travmalarında vakit kaybetmeksizin bir diş hekimi ile görüşülmelidir. 

Diş Hekimine Hangi Sıklıkla Gidilir?

Gerek yurtiçinde gerekse de dünya genelinde uzman görüşü, kişilerin yılda en az iki defa diş hekimi kontrolünden geçmesine yöneliktir. Yani 6 ayda bir diş hekimi kontrolünden geçmek ağız ve diş sağlığınız için çok önemlidir. Dişler, sindirim gibi hayatî fonksiyonların gerçekleşmesine önayak oluştururlar. Konuşma gibi eylemlerde yardımcı görevleri vardır. Tüm bunların yanı sıra ise sosyal ilişkilerimizde kullandığımız en önemli ifadenin, yani gülümsememizin güzelliğini belirlerler. Gülümsemenin her şeye rağmen güzel bir ifade şekli olduğunu unutmamakla birlikte, düzenli ve sağlıklı dişlerle gülümsemek apayrı bir deneyimdir. Bu yüzden ağız ve diş sağlığı çok önemlidir, ağız ve diş sağlığı da ancak düzenli diş hekimi kontrolleri ile güvence altına alınabilir.

Konya diş hekimi tedavileri ve diğer konular hakkında bilgi almak için bize ulaşabilir, Dr. Dt. Sevtap Alp Aydoğdu gibi alanında uzman bir diş hekiminden randevu alabilirsiniz.

Bu gönderiyi paylaş

Blog geri dön
Size nasıl yardımcı olabiliriz?